Νέα

Bookbinding – Εργαλεία Βιβλιοδεσίας

Όταν ξεκίνησα να μαθαίνω βιβλιοδεσία, πριν περίπου 25 χρόνια, με την αγαπημένη μου δασκάλα Φρόσω Γανιάρη, το πρώτο μικρό εργαλείο που έπιασα στα χέρια μου ήταν το κόκκαλο βιβλιοδεσίας. Αληθινό κόκκαλο, γυαλιστερό, λείο, λίγο κιτρινωπό. Μετά από μερικά μαθήματα διαπίστωσα ότι στην τέχνη της βιβλιοδεσίας ήταν το πιο απαραίτητο μικρό εργαλείο, κυριολεκτικά η προέκταση του χεριού μου. Για κάθε τι που ήθελα να διπλώσω, να πιέσω, να τσακίσω, να μετακινήσω, να σηκώσω. Πάνω στο δέρμα, το χαρτί, το πανί, το χαρτόνι.

Δεν μπορούσα να φανταστώ να κάνω οποιαδήποτε βιβλιοδετική εργασία χωρίς τη χρήση αυτού του μικρού, μαγικού εργαλείου. Ούτε ότι θα εμφανιζόταν ποτέ ένα εργαλείο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το μικρό μου κόκκαλο.

Κι όμως πριν μερικά χρόνια βλέποντας ένα βίντεο για τη συντήρηση του χαρτιού παρατήρησα ένα καινούριο είδος κόκκαλου. Ένα κόκκαλο από teflon. Το teflon είναι ένα συνθετικό υλικό. Είναι ολισθηρό, άκαυστο και δεν είναι τοξικό. Το πιο βασικό όμως για τη χρήση στη βιβλιοδεσία είναι ότι δεν “κρατάει” την κόλλα. Αντίθετα με το αληθινό κόκκαλο το οποίο όταν ακουμπήσει κόλλα την κρατάει πάνω του και μόνο πλένοντάς το με νερό μπορείς να την απομακρύνεις, το teflon μ’ ένα ελαφρύ τρίψιμο είναι πάντα καθαρό και σπανίως χρειάζεται πλύσιμο. Πραγματική ευκολία. Επίσης είναι όσο μαλακό πρέπει για να μην πληγώνει ευαίσθητα υλικά όπως το μαλακό δέρμα ή το χειροποίητο χαρτί.

Ήμουν πολύ δύσπιστη στην αρχή όταν πρωτοέπιασα στα χέρια μου αυτό το καινούριο υλικό. Ήταν δύσκολο να αλλάξω τη συνήθειά μου των είκοσι σχεδόν χρόνων. Σιγά σιγά όμως όσο το χρησιμοποιούσα όλο και περισσότερο, το καινούριο κατάλευκο εργαλείο κέρδιζε έδαφος με αποτέλεσμα να εγκαταλείψω εντελώς το αιώνιο, αληθινό κόκκαλο.

Μήπως τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να αλλάζουμε παγιωμένες συνήθειες; και όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς μας, μήπως τελικά επιβάλλεται να αλλάζουμε συνήθειες;

5 Μαρτίου, 2017
Συντακτης